V-rum

Hållbarhet

Hållbarhetsfrågor är en central del av vår vision och affärsmodell och vi arbetar systematiskt i enlighet med vår långsiktiga hållbarhetsstrategi.

 

 

Hållbarhetsredovisning 2024

Hållbarhetsredovisning 2024

Årets hållbarhetsredovisning hittar du nedan och följer Årsredovisningslagens krav på rapportering.

Du kan ladda ner och läsa Neobos hållbarhetsredovisning här

 

 

Enligt nu gällande lagstiftning kommer Neobo från och med räkenskapsåret 2025 att omfattas av kraven på rapportering enligt Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, som är EU:s direktiv för hållbarhetsrapportering. Neobo omfattas inte av rapporteringskrav enligt EU:s taxonomiförordning, men kommer enligt nu gällande regelverk från och med räkenskapsåret 2025 att omfattas indirekt via CSRD. EU-kommissionen har i februari 2025 genom Omnibus I föreslagit ändringar i regelverken, bland annat avseende tillämpningen av CSRD. Dessa ändringar är ännu inte beslutade och har inte införts i svensk lagstiftning, men om de införs enligt förslaget skulle Neobo inte längre omfattas av CSRD:s regelverk om hållbarhetsrapportering.

UN Global Compact

Neobo har under 2024 anslutit sig till UN Global Compact som är världens största hållbarhetsnätverk inom det privata näringslivet. Genom vårt medlemskap har vi åtagit oss att följa de tio principerna för mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljöansvar och anti-korruption. Den årliga rapporteringen av framstegen inom vårt hållbarhetsarbete, Communication on Progress, utgörs av denna hållbarhetsrapport.

Hållbarhetsstrategi, dubbel väsentlighetsanalys och policy

Hållbarhetsstrategi och dubbel väsentlighetsanalys

Redan under 2023, som var Neobos första verksamhetsår, genomförde vi en intressentanalys, som låg till grund för den inledande dubbla väsentlighetsanalys som genomfördes samma år. Under 2024 har ledningen sett över och slutfört den dubbla väsentlighetsanalysen baserat på CSRD:s regelverk och de ytterligare branschspecifika standarder som publicerats sedan den första inledande analysen. Neobos medarbetare har givits möjlighet att framföra synpunkter på resultatet av väsentlighetsanalysen. Resultatet av den dubbla väsentlighetsanalysen har godkänts och fastställts av styrelsen men har inte granskats av våra revisorer. Utfallet av väsentlighetsanalysen är att det är tio hållbarhetsaspekter som bedömts väsentliga. Dessa aspekter har målsatts och måluppfyllnaden följs upp löpande.

 

Vår hållbarhetsstrategi, som ska säkerställa ett hållbart Neobo, bygger på följande två perspektiv:

  • Hållbara bostadsmiljöer – attraktiva och hållbara bostadsmiljöer där människor trivs och känner sig trygga.
  • Ansvarsfullt företagande – omtanke och respekt gentemot medarbetare, hyresgäster, investerare och samhället vi verkar i.

Hållbarhetspolicy

Neobos styrelse antog 2023 en hållbarhetspolicy som sammanfattar bolagets syn och ambitionsnivå i övergripande hållbarhetsfrågor. För oss innebär hållbarhet att ta ett långsiktigt ansvar för utvecklingen och styrningen av både vårt bolag och vår fastighetsportfölj för att vår påverkan inte ska bli negativ för kommande generationer. Vi har ett holistiskt perspektiv i arbetet och vår definition av hållbarhet utgår ifrån miljö-, sociala och styrningsmässiga perspektiv i enlighet med internationella konventioner som: ILO:s kärnkonventioner, Parisavtalet, FN:s Globala mål (Agenda 2030) och EU-direktiv så som CSRD.

 

Du kan ladda ner och läsa Neobos hållbarhetspolicy här

Styrning och uppföljning

Styrning och uppföljning

Det övergripande ansvaret för att koordinera hållbarhetsarbetet och följa upp hållbarhetsmålen har delegerats till hållbarhetschefen. Arbetet med att nå samtliga ettåriga hållbarhetsmål följs upp internt på kvartalsbasis, och de långsiktiga målen följs upp minst årsvis.Neobo har antagit ett flertal policyer och riktlinjer för att styra hållbarhetsarbetet. Det övergripande styrdokumentet är vår hållbarhetspolicy. Under året har samtliga medarbetare undertecknat vår uppförandekod för medarbetare, som är en viktig pusselbit för styrningen av den dagliga verksamheten. Under 2024 har vi

även tagit fram en uppförandekod för leverantörer som implementerats gentemot våra största leverantörer. Under första halvåret 2025 fortsätter implementeringen gentemot de mindre leverantörerna.

 

 

Uppförandekod för medarbetare
Ett av de viktigaste dokumenten för att styra organisationen vad gäller hållbarhet och affärsetik är vår uppförandekod för medarbetare.

Uppförandekoden gäller för alla medarbetare på Neobo och den guidar oss rätt i vardagen.

Ta del av hela uppförandekoden här

 

 

Uppförandekod för leverantörer

En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att ställa krav på våra leverantörer. Vår uppförandekod för leverantörer implementeras under sommaren 2024.

Ta del av hela uppförandekoden för leverantörer här

 

Löpande arbete i förvaltningen

Löpande arbete i förvaltningen

Förvaltningsorganisationen arbetar löpande med olika hållbarhetsfrågor som en integrerad del i driften och förvaltningen av fastigheterna. Inom miljö och klimatområdet är arbetet med att minska energi- och vattenförbrukningen i fastigheterna av stor vikt. För att säkerställa ett systematiskt arbetssätt med god styrning och uppföljning följer vi ett vatten- och energiledningssystem som beskriver hur Neobo internt ska arbeta med dessa frågor. Arbetet leds av en energiansvarig teknisk förvaltare. Vi använder analysverktyget Mestro för att få överblick över energi- och vattenförbrukningen. Under bolagets två första år har det praktiska arbetet varit fokuserat på att uppnå en god nulägesanalys vad avser energiförbrukningen i våra fastigheter, vilket resulterat i att vi nu har möjlighet att månadsvis följa upp energiförbrukningen.

 

För att möjliggöra löpande övervakning och styrning av mediaförbrukningen och fastigheternas driftsystem är det av stor vikt att fastigheterna är uppkopplade. Vi har under 2024 kopplat upp ett trettiotal av våra fastigheter och hade vid årets slut 136 uppkopplade fastigheter. Vi fortsätter detta arbete under året med målsättningen att två tredjedelar av våra fastigheter ska vara uppkopplade i slutet av 2025. Vi arbetar också kontinuerligt med att automatisera vattenavläsningen i fastigheterna för att få högre datatäckning och kunna följa upp vattenförbrukningen löpande. Vi har under året installerat smarta vattenmätare i flera fastigheter för att tidigt kunna upptäcka vattenläckor.

 

Under året har vi fortsatt arbetet med energieffektivisering och genomfört många åtgärder för att minska energiåtgången i våra fastigheter, såväl investeringar i ny teknik som injustering för effektiv drift av befintlig utrustning. Vi har under 2024 genomfört energieffektiviserande investeringar i ett fyrtiotal fastigheter.

Neobos förbrukning av fastighetsenergi 2024, med normalårskorrigerad värmeförbrukning, var 113,0 kWh/kvm. 2024 var ett varmare år än genomsnittligt på de 39 orter där vi äger fastigheter. För att kunna jämföra energiförbrukningen och även klimatutsläppen mellan åren gör vi därför normalårskorrigering av siffrorna. Vi har ett långsiktigt mål till 2030 att minska förbrukningen av fastighetsenergi med 20 procent jämfört med vårt basår 2023. Under basåret 2023 var förbrukningen 111,4 kWh/kvm, vilket i jämförbart bestånd motsvarar 113,6 kWh/kvm. Förbrukningen av fastighetsenergi ligger således kvar på samma nivå som 2023.

 

Vi har analyserat energiförbrukningen 2024 på fastighetsnivå och konstaterat att i de fastigheter där vi har gjort energibesparande åtgärder genom investeringar under 2023 och 2024 så har energiförbrukningen minskat i linje med förväntningarna. Däremot så har förbrukningen ökat i andra delar av portföljen, vilket gör att energiförbrukningen för 2024 på totalen ligger på samma nivå som 2023. Vi kommer därför under året att lägga ytterligare fokus på det dagliga driftoptimeringsarbetet och utöka den löpande uppföljningen av energiförbrukningen. Vi kommer även se över hur vi bäst utnyttjar den samlade kompetensen och resurserna i vår teknikorganisation för att förbättra den dagliga driften och minska vår energiförbrukning.

 

Totalt inköpt energi under 2024 för de fastigheter som ägts under hela året var 94,2 GWh, vilket med normalårskorrigering motsvarar 98,8 GWh. Under 2023 var totalt inköpt energi 99,7 GWh, vilket omräknat till jämförbart bestånd motsvarar en totalt inköpt energi 2023 om 98,8 GWh. Total inköpt energi ligger således kvar på samma nivå som 2023. Det är av stor vikt för oss att begränsa vår klimatpåverkan och att bidra till en mer hållbar elproduktion. Vi har därför valt att sätta ett mål till 2030 att all el vi köper till våra fastigheter ska komma från förnybara källor. Vi har redan under 2024 uppfyllt detta mål genom att köpa in 100 procent ursprungsmärkt el från förnybara källor.

 

Klimatbokslut

Neobos samlade utsläpp av växthusgaser 2024 har sammanställts i ett klimatbokslut. Enligt branschpraxis följer klimatbokslutet GHG-protokollets principer och delar in utsläppen i Scope 1, 2 och 3. Årliga klimatbokslut förbättrar möjligheterna att följa upp och mäta framdrift mot Neobos hållbarhetsmål samt att jämföra utsläppen mot liknande fastighetsbolag. Vårt första klimatbokslut upprättades för 2023 vilket även utgör basår för våra klimatrelaterade hållbarhetsmål. För att säkerställa jämförbarhet mellan åren har vi utgått från samma datakällor, metodik och avgränsningar som för 2023. Därutöver har vi utvecklat metodiken för beräkning av anställdas pendlingsresor till medarbetarenkät och schablon för utsläpp per personkilometer för olika resesätt, samt att vi har lagt till faktiskt uppmätta utsläpp från avfall från vårt huvudkontor. För att säkerställa jämförbarheten mellan åren sker normalårskorrigering av mätvärdena för värmeförbrukning.

 

Neobos totala klimatutsläpp i Scope 1 och 2 (marknadsbaserad metod) minskar från 3 775 tCO2e (2023) till 2 887 tCO2e (2024), vilket motsvarar en minskning om 21,7 procent. Det är en betydande minskning som till största delen beror på att Neobo från och med 2024 valt att enbart köpa in ursprungsmärkt el från förnybara källor för fastigheternas energiförbrukning, vilket minskar de totala utsläppen i Scope 2 enligt den marknadsbaserade metoden. Den normalårskorrigerade, totala energianvändningen var i stort sett oförändrad i jämförbart bestånd från 2023 till 2024. Utsläppen från värme i Scope 2 ökade, samtidigt som utsläppen i Scope 1 minskade till följd av lägre utsläpp från förmånsbilar då vi valt att succesivt byta ut fossildrivna bilar mot elbilar.

 

Vi har ett långsiktigt mål till 2030 att minska klimatutsläppen i Scope 1 och 2 med 50 procent jämfört med vårt basår 2023. Enligt vår klimatfärdplan skulle utsläppen minskat med 32,2 procent mellan år 2023 och 2024. Årets minskning av klimatutsläpp per kvm om 21,7 procent avviker från klimatfärdplanen främst eftersom förbrukningen av värme inte har minskat mellan åren samt att fjärrvärmebolagens emissionsfaktorer har uppdaterats.

 

Vi har ett långsiktigt mål till 2030 att mäta, följa upp och minska klimatutsläpp i Scope 3 jämfört med vårt basår 2023. Neobos totala klimatutsläpp i Scope 3 minskar från 10 642 tCO2e (2023) till 7 894 tCO2e (2024). De minskade utsläppen i Scope 3 förklaras till stor del av uppdaterade emissionsfaktorer för kostnadsbaserade utsläpp. För att förbättra kvaliteten och öka jämförbarheten finns ett pågående, långsiktigt arbete för att successivt minska användningen av kostnadsbaserad beräkning i klimatbokslutet till att i högre grad få utsläppsstatistik direkt från leverantörer. Vi arbetar även kontinuerligt med att i övrigt utveckla mätmetoderna för Scope 3 och har exempelvis förbättrat mätningen av pendlingsresor från schablon till frågeformulär till medarbetarna.

 

Du hittar vårt klimatbokslut för 2024 här

Du hittar vårt klimatbokslut för 2023 här

Side view of father carrying daughter on shoulders at city street

Våra mål

Styrelsen har för vart och ett av de tio väsentliga hållbarhetsaspekterna fastställt ett övergripande mål, minst ett långsiktigt mål till 2030 samt flera kortsiktiga mål som ska nås under de närmsta åren. För att säkerställa ett fokuserat arbete för att uppfylla målen har styrelsen kopplat ledningsgruppens incitamentsprogram till uppfyllandet av hållbarhetsmålen. Samtliga 2030-mål hittar du nedan.

Hur ska vi nå målen?

Ett av de viktigaste arbeten inom hållbarhetsområdet som utförts under 2024 har varit att ta fram en Energi- och klimatfärdplan. Energifärdplanen innefattar en åtgärdsplan för energieffektivisering som visar på de steg som vi behöver ta och en övergripande bedömning av de investeringar som behöver göras för att nå det långsiktiga målet att till 2030 minska energianvändningen med 20 procent. Klimatfärdplanen visar övergripande på de steg som bolaget behöver ta och de investeringar som behöver göras för att nå det långsiktiga målet att till 2030 minska klimatutsläppen i Scope 1 och 2 med 50 procent.

Under 2025 kommer arbetet fortskrida med att ytterligare konkretisera och bedöma vilka åtgärder och investeringar som vi ska prioritera fram till år 2030. Vi har genom en sammanvägning av olika kriterier valt ut en fokusgrupp, som för närvarande omfattar 44 fastigheter, som vi prioriterar vid planering samt genomförande av energi- och klimatåtgärder.

 

Hållbara bostadsmiljöer

Attraktiva och hållbara bostadsmiljöer där människor trivs och känner sig trygga. Här har vi samlat Neobos 2030-mål i kategorin Hållbara bostadsmiljöer.

Ansvarsfullt företagande

Omtanke och respekt gentemot medarbetare, hyresgäster, Investerare och samhället vi verkar i. Här har vi samlat Neobos 2030-mål i kategorin Ansvarsfullt företagande.